Thursday, August 22, 2013

Tanda-tanda Scar rupture/ uterine rupture

Dalam kata lain, rahim pecah/ koyakan pada parut czer/ dinding rahim. Sharing dari kak Mazneera Zainal:

Rahim pecah which could happen especially on the scar, could be on other spot on the womb. Dont worry, the risk of rupture is less than 1% in vbac moms. You have 99% chances of NOT RUPTURING.

  • is the contraction painful, mcm kena pisau?
  • do you feel pain in between contraction (not only during)?
  • is the blood keep coming out and looks like fresh blood?
  • is your tummy feels cold?

If YES, then do go to hospital immediately. This could be the sign uterine rupture.

Sharing dari kak Sofia Azyze:
Tanda-tanda scar/ uterine rupture (koyakan pada parut cser/dinding rahim):

1. Sakit yang amat macam kena hiris dgn pisau IN BETWEEN contractions.
2. Some people alami bleeding, tapi some people takde bleeding sebab baby dah block rupture site tu, so bleeding kat dalam je.
3. Contraction slow down, jarak antara 2 contractions makin jauh dan semakin lemah.
4. Bila rahim terkoyak dan baby dah terkeluar dari rahim, kita boleh tengok juga bentuk perut berubah, dah tak membulat, lonjong ke kanan atau kiri, sebab posisi baby dah berubah.

Scar rupture boleh menyebabkan kematian bayi dalam kandungan, sebab bila koyakan berlaku, baby mungkin terkeluar dari rahim, dan placenta juga boleh tertanggal dari rahim menyebabkan bekalan oksigen kepada bayi terputus. Dalam sesetengah kes, uterine rupture juga menyebabkan kematian ibu akibat dari pelbagai komplikasi.

That's why when you are attempting vbac, it is important to observe in between contractions. Listen to your body. Kalau ada something not right, you will know. If you are staying at home during labour, watch out for the signs. Kalau ada sakit2 macam kat atas, cepat-cepat pergi hospital.

Apa beza sakit scar dengan contraction? 
- Sakit scar lain rasanya. Sakitnya tajam memanjang berterusan, tak henti2.
- Kalau contraction, sakit setiap beberapa minit, tak berterusan. 

Bersalin kat mana2 pun boleh, just remember; the risk of rupture is less than 1% in vbac moms. You have 99% chances of NOT RUPTURING and please observe in between contractions.

16 000 org yg bertuah:

Kamalia Nor said...

Memang betul rasa ni yg i rasa masa lahir ànak ke3...i bg tu doc masa tu dah 8cm...nurse suruh teran2 juge...i inform doc..sakit semacam je mcm ade yg tak kena

Mariah Smile said...

Slps tu terus doc czer la ye sis kamalia?

Kamalia Nor said...

Jantung baby masa tu pun dah lemah..so doc kata LSCS sbb fetal distress...masa LSCS tu br doc kesan uterine rupture..nasi baik cepat..

Kamalia Nor said...

Ye....anak no 1 memang LScS..yg no 2 normal...nak ikutkan jarak kelahiran yg no1 dan 2 lg dekat...no 1 skrg 6 thn .no2 4 tahun..yg no 3 ni br 1 bln...jarak 6 thn pun boleh jd juge

Kamalia Nor said...

Nasib baik

Mariah Smile said...

Owh.. Alhamdulillah cepat dan semuanya selamat.

Kamalia Nor said...

Syukur pd Allah...byk kes baby tak selamat...

Kamalia Nor said...

Hospital baru dan kelengkapan pun cukup..

Mariah Smile said...

Owh.. Alamak. Takut pulak. Sy pun 1st Lscs sbb fetal distress. Skrg anak tu dah 4 thn. 2nd baby normal, skrg anak tu dah 2 thn. Ni ngah pregnant hampir 3 bulan.. Moga Allah mudahkan kelahirannya nanti.

Kamalia Nor said...

Allah je tahu sakitnye masa contraction tu...pedih yg amat2 mcm daging dikocak3...pedih...cuma mulut ni tak terbuka plak kata sakit kat bhg scar tu..cuma i sebut sakit sangat2 ni..i jerit mcm org gile dah br doc ambil action...klau tak nurse asyik suruh teran2 je...

Kamalia Nor said...

Daging Dikoyak koyak..

Mariah Smile said...

Ooo.. Kene jadikan pengajaran ni. Terima kasih sis sudi share story. Sangat berguna.

Kamalia Nor said...

Nurse asyik kata .biasalah puan sakit bersalin memang macam tu....i jwb bukan .biasa tak mcm ni....sbb i pernah bersalin normal sakit contraction tak sesakit yg i rsa...i berserah je masa tu...

Kamalia Nor said...

Sbb masa tu pun i tak byk ilmu pasal uterine rupture ni..sbb doc kata 1%je...lg pun jarak LSCS yg first tu jauh..so risiko kurang...pas pantang br i berani nak google....same2...kita kongsi pengalaman yg saya lalui ni.untuk panduan semua...

Ummu Nazieha said...

Salam sis, just nk tnya ada tak dr bg option utk terus czer or dr suruh cuba bsalin normal je dulu.sy gap dgn bby sebelum ni 17 bln.agak² bole ke nk cuba besalin normal..risau jg dgn risiko rupture ni..

Mariah Smile said...

Wslm. Masa appoiment 7 bulan kami ckp nak try normal. Dokter sokong je. Dia ckp insyaAllah boleh. Dia more to normal. Last choice baru czer. Kite sendiri pun kene bnyk membaca, belajar dan amalkan tips2 utk normal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design By Nurul Aini | For ~~ 2013 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome