Sunday, December 7, 2014

Petua cara mudah kopek kerang


Sedapnya makan kerang cicah cili kicap!! Tapi kadang2 ada kerang yang susah nak dikopek. Kalau yang susah kopek tu kerang yang besar, usaha jugak banyak kali nak kopek kan.. Saya kopek guna sebelah tangan je, tangan kanan. Cara ni ayah saya yang ajar. So tangan kiri boleh garu2 kalo ada nyamuk gigit ke, kan hihi.

Ada cara mudah taw nak bagi kerang mudah dikopek. Bolehla pilih mana2 cara yang berkenan di hati. Antaranya:


1. Nak mudah terbuka senang je, rebus air sehingga mendidih dulu, kemudian baru letak kerang..cepat la terbukanya kerang nanti.

2. Jangan rebus lama sangat.. masa rebus tengok kerang dah terbuka tu, dah boleh tutup api.. Kalau rebus lama sangat nanti susah nak kopek

3. Semasa hendak rebus kerang tu campurkan sedikit minyak masak dalam anggaran satu sudu makan. Dengan cara ini, kulit kerang itu akan terbuka sedikit dan mudahlah anda mengopek dan mengeluarkan isi kerang tu.



Itu sahaja Petua cara mudah kopek kerang. Boleh la try nanti. Petua mudah2 je ni.

0 000 org yg bertuah:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design By Nurul Aini | For ~~ 2013 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome