Wednesday, January 16, 2013

Barangan bayi ke hospital

Persiapan menyambut kelahiran bayi yang paling famous adalah persiapan barang2 baby.. Bakal ibu dan bapa akan mula membuat persiapan apabila kandungan ibu sudah mencecah 7 bulan. 

Sebahagian kelengkapan bayi perlu diasingkan untuk dibawa ke hospital. Lebih bagus jika diasingkan dan diletakkan siap2 dalam kereta terutama apabila kandungan sudah mencapai 9 bulan. Ini boleh mengelakkan lupa atau tercari-cari apabila masing-masing panik.


barangan bayi yang perlu dibawa ke hospital

Atas permintaan seorang rakan, berikut merupakan senarai semak barangan kelengkapan bayi untuk dibawa ke hospital:

-keperluan BABY: 
  • Baju, seluar, stokin tgn & kaki (3 pasang). 
  • Topi, barut, bedung, sapu tangan, minyak telon (ada jenama minyak yuyi mengandungi unsur khinzir, jadi berhati2)
  • Pampers newborn, tissue wipe, bedak, plastik isi pampers yg dah guna & plastik isi bj kotor.

-keperluan MOMMY: 
  • Stokin, pad (maternity/normal pad) dan kawan2nya. Dispossable panties pun okey.
  • Getah rambut, berus gg, ubat gg, pencuci muka, sabun, make-up, tuala kecil.
  • Makanan/minuman (biskut, wafer, air kotak, air mineral.. apa2 shj mengikut selera)
  • Pakaian nak keluar wad. Make sure yg senang nak bf baby spt blouse butang boleh dibuka.
  • Selipar? - nanti hubby bawakkan. Nak prepare selipar lain pun xpe, kot2la hilang selipar yg guna masa datang labour room.
  • Jacket/sweater? - kat HTAR dulu panassssss...
  • corset? - kalo rajin boleh je nak pakai. kat rumah nanti pun boleh pakai. 
  • breast pump - ikut keperluan. Kalo perlu nanti minta hubby tolong bawa.

-LAIN2: buku merah, henset, camera. 

p/s: ni je rasenye.. sume ni kalo boleh letak dlm 1 beg. Banyak2 beg nurse marah 

senarai barang keperluan bayi
cantikkan beg ni, kalo korang hebat, boleh muat semua barang..
sebab kalo boleh, semua benda rasa perlu je nak bawak kan?


1 000 org yg bertuah:

cenderamata dari hati said...

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

maaf tumpang iklan

(alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design By Nurul Aini | For ~~ 2013 ©| Resolution: 1366 x 768px | Best View: Google Chrome